Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint az emberek túlbecsülik azt az összeget, amit a nyugdíjkiegészítéshez kell befizetni.

Egy ÖPOSZ-felmérés szerint a megkérdezettek a szükséges összeg többszörösére becsülték a nyugdíjkiegészítéshez szükséges befizetéseket. Egy jelentős nyugdíjkiegészítéshez például több tízezer forinttal kevesebb is elég lehet, mint amit a megkérdezettek gondolnak.

A huszonévesek esetében például egy 50 ezer forintos kiegészítéshez a férfiaknak csak 5600, a nőknek pedig 8300 forint befizetés szükséges, szemben a feltételezett 25-30 ezer forinttal. A 35 és 45 éves korosztályban is csaknem kétszeres a különbség a becsült és a számított befizetések között.

100 ezer forintos pluszhoz egy huszonévesnek 10 és 20 ezer forint közötti összeget kell megtakarítania, míg egy 40 évesnek havi 30 ezer forintot. A jelenlegi átlagnyugdíj összegének megduplázásához egy fiatal férfinak havi 20 ezer forint feletti, míg egy nőnek 30 ezer forint feletti összeget kell félretennie. 40 éves korban elkezdett megtakarítás esetén a férfiaknak 40 ezer, a nőknek 60 ezer forint feletti összeg szükséges.

Az ÖPOSZ szerint a megkérdezettek ezeket a megtakarítási összegeket is túlbecsülték. A szövetség hangsúlyozza, hogy sosem késő elkezdeni a nyugdíjcélú takarékoskodást, és sokan megtehetnék ezt anyagi helyzetük alapján. Korai kezdéssel nem csak a befizetési összeg lesz kisebb, de a 150 ezer forintos szja-visszatérítés is többször vehető igénybe.

A felmérés online kérdőíves kutatással készült, és reprezentatív a 18 és 65 év közötti lakosságra nézve nem, életkor, iskolai végzettség és lakhely szerint.

By admin